Yazdır

Sosyal Sorumluluk Denetimi Nedir?


SA 8000

SA 8000

Yaşam alanımız olan dünyamızı, ülkemizi ve şehrimizi güzelleştirecek olan, her insanın ve her canlının eşitlik içinde yaşaması olacaktır. Genel olarak dünya üzerinde denetimden yoksun kalmış alanlar, kişi ve kurumlar nedeniyle insanlar hak etmedikleri muameleler görüyor, çocuklar ve hayvanların yaşam alanları kısıtlanıyor. Çalışan ve çalışmayan insanların hakları ihmal ediliyor. Bu alanda çalışan  sosyal sorumluluk denetimi, her insanın ve canlının eşit konumda, haklarından ve sosyal sorumluluk projelerinden nasıl yararlana bileceklerini işveren ve işçiye bildirmekle sorumlu olmalıdır.

Sosyal Sorumluluğun Önemi Ve Nedenleri

Eğer bir toplumun içinde yaşıyor ve bir topluma hizmet veriyorsanız, Sosyal sorumluluk projeleri sizin ve çevrenizdeki insanların yaşamını kolaylaştıracak, eşitlik sağlayacak aynı zamanda yurt dışı ve yurt içi alanlarda etkin olmanızı sağlayacaktır. Yaşamsal faaliyetlerini gösteremeyen birçok doğa ve insan olayları için durdurulması gereken, yardımlaşılması gereken alanlar oldukça mevcuttur. Çevrenize baktığınızda görebileceğiniz onlarca yasalardan ve kurumlardan yoksun kalmış, ayrımcılığa ve eşitsizliğe uğrayan kişi ve kişiler vardır. Fabrikanız ya da kurumunuz bu alanlarda tecrübe ve bilgi sahibi olmak için sosyal sorumluluk denetimi yaptırmalıdır. Hangi alanda, nasıl etkili olabileceğini ve önemli olan noktalarını belirlemeli, toplumunda yaşanan problemlere dahil olmalıdır. Bu hem kurumunun daha etkili ve pozitif olmasını sağlayacak hem de daha iyi bir toplumda yaşamasına vesile olacaktır.

Neden Sosyal Sorumluluk Denetimi Olmalıdır?

Birçok kişi ve kurumların dahil olduğu sosyal sorumluluk projeleri, yine kişi ve kurumların imaj ve güvenirliliklerini yakından takip etmez. Bu da yapılan sosyal projenin ve kurumun duyurulmasını, bu alanda neler yapılabileceği konusunda yeni projelerin oluşmasını engeller. Sosyal sorumluluk denetimi, bu konuda kurumunuz ya da fabrikanızın göz önünde bulunmasını sağlar. İmaj ve güvenirlik noktalarında sizi bir adım önde gösterir. Hem projelerin ilerlemesi, hem de fabrika ya da kurumunuzun marka projesini belirlemenizi sağlamaktadır.

Kurumunuza Ve Size Katkısı Nedir?

Sosyal Sorumluluk Denetimi, sizin ve çalışanlarınızın eşit haklarla ve uyun koşullarda çalışmanızı sağlayacak bir programdır. Böylelikle fabrika ya da kuruluşunuzda yasal olmayan durumları, çevreye verdiğiniz zarar ve kötü etkileri profesyonel sosyal sorumluluk ekibinin araştırmasıyla öğrenecek, bu konuda fabrikanızın ya da kurumuzun imajının zedelenmemesine sebep olacaksınız. Yasaların takibi, toplumun refah seviyesinin artması için dünyada olan biten sosyal yardımlaşmaya da dahil olabilirsiniz.

Kurum, Fabrika Ve Müşteriye Etkisi Nelerdir?

Eğer bir fabrikanız varsa ve üretim, tüketim noktasında müşterilerinizle buluşuyorsanız, sosyal sorumluluk bilincine sahip herkes, doğru ve yasal hak ihlali olmayan bir kuruluştan alışveriş yapmak isteyecektir. İşte bu noktada Fabrikanızın ya da kurumunuzun sosyal sorumluluk denetimi sayesinde, doğru adımlar atmış olması gerekmektedir. Örneğin işçilerinizin kötü bir yönetimle çalıştırılıyor olduğu ya da çocuk işçi çalıştırıyor olmanız, kötü bir imaj çizmenizi sağlayacaktır. Bu gibi hatalara düşmemeniz ve müşterilerinizin fabrika ve kurumunuzu güvenilir bulmaması, ticari alanda da işlerinizin aksamasına neden olacaktır.

Sosyal Sorumluluk Alanları: Yurt dışı ve yurt içi alanlarda çalışan kurum ya da fabrikanız varsa, temel uluslararası kanunlara uyması ve bu alanda sosyal denetim yaptırması, imaj ve güven açısından önemli bir noktadadır. Bu alanların sürekli yasal süreçlerini ve fabrikanızın işleyiş şeklini göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Sosyal sorumluluk alanlarında denetim yapılması gereken bazı alanlar şu şekildedir.

  • İşçilerin çalışma saatleri ve çalıştığı alan
  • Çalışma saatleri
  • Ayrımcılık
  • Yönetim sistemi ve işleyişi
  • Çocuk işçi
  • Çalışanların temek hak ve özgürlükleri
  • Çalışanların sağlık ve güvenliği
  • Zorla çalıştırma ve mobbing